Ralli SM-sarjan kesäkausi käynnistyy viikonloppuna Turussa – Taistelu mestaruuksista tiivistyy

Ralli SM-sarjan kauden 2022 puolenvälin krouvi saavutetaan tulevana viikonloppuna 13.-14.5, kun seitsemän osakilpailua käsittävän sarjan neljännet pisteet jaetaan Turun seudun vauhdikkailla pikataipaleilla. SM Mad-Croc Länsirannikon Rallissa ajetaan viime vuodesta tuttuun tyyliin poikkeuksellisesti perjantain kaksi ensimmäistä erikoiskoetta asfaltilla, joka tuo oman mausteensa kilpailuun. Kaksipäiväiseen koitokseen on ilmoittautunut mukaan kaikkiaan 104 kilpailijaparia. 

SM1-luokassa pistekärkenä matkaan lähtee Rovaniemen ja Kuopion osakilpailut voittanut Emil Lindholm (NHD). Lindholm on ajanut tällä kaudella SM-sarjan lisäksi myös MM-sarjan osakilpailuista Ruotsin ja Kroatian, joista ennen kaikkea Kroatian päätöspäivä oli Lindholmilta erittäin vahvaa suorittamista. Kisan päätöspätkälle Lindholm tykitti koko kilpailun viidenneksi nopeimman ajan ja keräsi viimeisen tarjolla olleen Power Stage-pisteen Rally1-kuljettajien nenien edestä. 

– Haastavat ja varmasti kovavauhtiset tiet odottavat perillä, mutta meillä on Turkuun hyvä paketti kasassa. Parasta mahdollista tulosta lähdemme hakemaan. Katsotaan, miten tilanteet kehittyvät, Lindholm ennakoi. 

Lindholm on vahva suosikki Turussa, mutta takaa tulee tuttuun tapaan liuta vahvoja tarjokkaita kärkipaikoille. Viron Egon Kaur on vastannut hienosti odotuksiin ja on tällä hetkellä pistekakkosena kahdeksan pistettä Lindholmia perässä. Kuopiossa Kaur johti pitkään kisaa, kunnes Lindholm viime hetkillä kuittasi voiton neljän sekunnin erolla virolaiseen. 

Teemu Asunmaan (Alavuden UA) alkukausi on ollut takkuinen. Plakkarissa on toki voitto Riihimäeltä ja sijoitus luokassa kolmas, mutta Rovaniemen ja Kuopion suoritukset eivät varmasti lämmittäneet moninkertaista Suomen mestaria.

Mikko Heikkilä (Mäntsälän MK) napsi kauden kahdesta ensimmäisestä kisasta kolmos- ja kakkossijat, ja oli myös Kuopiossa vahvassa vireessä, kunnes Heikkilän Skodaan iski polttoainepuolen vika ja edessä oli keskeytys kärkipaikalta. Heikkilä on luokassa neljäntenä ennen kesäkauden avausta. 

Vuokila tukevassa johdossa SM2-luokassa

SM2-luokassa Miikka Vuokila on luokkajohdossa. Alkukauden kisoista sijat 1, 3 ja 2 napannut Tornion UA:n Vuokila on karannut peräti 24 pisteen etumatkalle ja on yksi alkukauden positiivisimmista yllättäjistä. 

– Odottavaisin mielin kohti Länsirannikkoa. Auto on huollettu ja käyty läpi tauon aikana. Mukava päästä aloittamaan kesäkausi heti vähän spesiaalisti, kun perjantai ajetaan asfaltilla. Ensimmäistä kertaa tullaan Turun seudulle ajamaan kilpaa. Toivotaan että kelit hellii kilpailijoita sekä yleisöä, Vuokila kertoo. 

Luokan kaksi edellistä Suomen mestaruutta vienyt Ville Hautamäki (Järviseudun UA) on kuitenkin vertymässä hyvään vauhtiin ja janoaa mestaruusputkelle jatkoa. Rovaniemen keskeytys näkyy pistepotissa, mutta Riihimäen kakkossija ja Kuopion voitto nostavat Hautamäen ennakkosuosikiksi Turun seudun nopeavauhtisilla teillä. 

Kärkikolmikkoon vahvimmin tyrkyllä edellämainittujen lisäksi ovat Juha Pasanen (Oulun UA) sekä Riihimäen voittaja Jaakko Lavio (PR-Rac). 

Korhonen SM3-luokan kärjessä 

Turussa uuden sukupolven Rally3-autojen SM3-luokassa nähdään harmittavasti vain kaksi autokuntaa. Mukana ovat luokan kärkimies Laukaan Moottorimiehiä edustava Roope Korhonen ja toisena oleva Sastamalan Autourheilijoiden Lauri Joona. Kolmantena luokassa on Jussi Lindberg (Sipoon Ak), joka kuitenkin loukkasi jalkansa kevättauolla kesken urheilusuorituksen ja on varmasti poissa ainakin Turusta ja Pohjanmaalta. 

Kaksi voittoa kolmesta mahdollisesta napanneelle Korhoselle kelpaa vain voitto kauden neljännestä osakilpailusta. 

– Mitä sitä kiertelemään, kun tilanne luokassa on se, ettei reitille starttaa kuin kaksi autokuntaa. Harmillista, mutta ei se tahtia haittaa. Vedetään yhtälailla kuin aikaisemminkin, Korhonen lupaa. 

Kaksivetoluokkien kärjessä tiukkaa

SM4-luokassa tilanne on kutkuttava. Koko viiden kärki mahtuu 13 pisteen sisään Kristian Niemisen (Toivakan AUK) johtaessa 53 pisteellä. 

– Ylimääräisiä paineita sarjajohdosta on turha ottaa, annetaan takana tuleville haastajille mietittävää siitä. Tehdään omat hommat hyvin niin uskon sen riittävän. Edessä on kuitenkin taas pitkä kisa mikä ratkeaa varmasti vasta viime metreillä, joten tarkkana pitää olla maalilipulle saakka, Nieminen ennakoi. 

Niemisen jälkeen pisteen päässä toisena on Toni Herranen (KR-TEAM) ennen kaksi edellistä kisaa voittanutta Henri Hokkalaa (AL Jyväskylä), jolla on plakkarissa 50 pistettä. Benjamin Korhola (Vihdin UA) ja Jesse Kallio (Hyvinkään UA) täydentävät tiukan viiden kärjen. 

SM5-luokasta näyttää tulevan mestaruustaistelun kannalta kahden kauppa. Leevi Lassila (Kauhavan UA) ja Jere Pensas (Laihian UA) ovat hallinneet luokkaa, ja ovat vieneet kaikista kolmesta edellisestä kisasta sijat 1. ja 2. Lassila on kahden voiton turvin yhdeksän pisteen johdossa ennen edellisen kisan voittanutta Pensasta. 

SM5-luokassa nähdään myös mielenkiintoinen rallidebyytti, kun rata-autoilusta paremmin tunnettu Suvi Jyrkiäinen (Ahveniston AU),starttaa ensimmäiseen SM-ralliinsa. Jyrkiäinen on rallikansalle tutun, vuoden 1991 naisten rallin maailmanmestaruuden voittaneen Minna Sillankorvan tytär. 

Rallin lajipäällikkö tyytyväinen talvikauden Ralli SM-antiin 

Kolme osakilpailua käsittänyt Rallin suomenmestaruussarjan talvikausi todisti sen, miksi sarja on yksi koko maailman tasokkaimmista kansallisista rallisarjoista. Rallin lajipäällikkö ja SM-sarjan vastaava Henrik Frank onkin tyytyväinen talvikauden ilmeeseen. 

– Sarja alkoi tammikuussa Rovaniemeltä, joka tarjosi upean SM-kauden avauksen, kilpailun klassikko-aseman oikeuttamissa puitteissa. Kauden toinen osakilpailu ajettiin Riihimäellä, ehkä jopa kaikkien aikojen talvisimmissa oloissa, osuihan kyseiselle viikonlopulle yhdet lähihistorian rankimmat lumisateet Etelä-Suomeen. Äärimmäisistä olosuhteista huolimatta kilpailu saatiin vietyä onnistuneesti läpi. 

– Talvikausi päätettiin Kuopion seudulla, jossa edellisestä SM-sarjan vierailusta oli kulunut noin 20 vuotta. Kilpailu ajettiin upeissa talvisissa maisemissa, auringon paistaessa täydeltä taivaalta. Hienot erikoiskokeet ja upea ympäristö loivat täydellisen näyttämön talvikauden viimeiselle taistelulle SM-pisteistä, Frank hehkuttaa. 

SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli starttaa perjantai-iltana kahdella erikoiskokeella ennen yötauolle siirtymistä. Lauantain päätöspäivänä ajetaan vielä seitsemän erikoiskoetta ennen kilpailun maalijuhlallisuuksia. 

SM Mad-Croc Länsirannikon Ralliin ilmoittautuneet >>
Sarjasäännöt kaudella 2022 >> 
Tiimimestaruuskilpailun osallistujat >>

SM-luokkien pistetilanne 3/7 osakilpailua

SM1-luokka
1. Emil Lindholm 61p  
2. Egon Kaur 53p  
3. Teemu Asunmaa 44p  

SM2-luokka
1. Miikka Vuokila 67p 
2. Ville Hautamäki 43p  
3. Juha Pasanen 35p  

SM3-luokka
1. Roope Korhonen 77p
2. Lauri Joona 63p  
3. Jussi Lindberg 46p  

SM4-luokka
1. Kristian Nieminen 53p 
2. Toni Herranen 52p   
3. Henri Hokkala 50p  

SM5-luokka
1. Leevi Lassila 77p 
2. Jere Pensas 68p 
3. Miko Kiminki 47p 

Tiimit
1. Printsport Junior Team 140p 
2. Co-Motorsport 111p 
2. Printsport 94p 

Kaikki SM-sarjan pisteet >>

SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli info, reitti & aikataulu

Turun seudulla ajettavassa SM Mad-Croc Länsirannikon Rallissa ajetaan perjantaina ja lauantaina 13.-14.5. yhteensä yhdeksän erikoiskoetta, joista kaksi ensimmäistä perjantaina poikkeuksellisesti asfaltilla ja loput seitsemän soralla lauantaina. Yhteensä kilpailussa erikoiskoekilometrejä kertyy 105,64, joista ensimmäiset 16,99 kilometriä kilpaillaan perjantaina ja loput 88,65 kilometriä lauantain päätöspäivänä. 

Kilpailu lähetetään liikkeelle perjantaina klo 20:00 Turun Kupittaanpuistosta kohti kisan avauserikoiskoetta. Maalijuhlallisuudet käynnistyvät lauantaina Kupittaanpuistossa klo 17:54. Kilpailukeskuksena toimii Turun Veritas Stadion, jonne on järjestetty mukavasti myös oheisohjelmaa. 

Kilpailun aikataulu

Perjantai 13.5.2022

20:01 LÄHTÖ Kupittaanpuisto 
20:38 EK1 Halisoja / 7,50 km (sulku 19:15-23:40) 
21:09 EK2 Ohensaari / 9,49 km (19:45-00:10) 
21:51 YÖTAUKO Veritas Stadion

Lauantai 5.3.2022 

09:52 EK3 Suni 1 / 18,64 km (sulku 08:30-18:10) 
10:27 EK4 Lavamäki 1 / 11,48 km (09:05-18:45) 
11:22 HUOLTO Veritas Stadion 
13:16 EK5 Paistanoja / 8,08 km (11:50-17:45) 
13:38 EK6 Suni 2 / 18,64 km (08:30-18:10) 
14:13 EK7 Lavamäki 2 / 11,48 km (09:05-18:45) 
15:09 HUOLTO Veritas Stadion 
16:51 EK8 Laukkaniittu / 6,12 km (15:35-21:25) 
17:06 EK9 Saukonoja / 14,21 km (15:50-21:45) 
17:54 MAALI Kupittaanpuisto

Livelähetykset: Perjantai | Lauantai

Kilpailun liput saat kätevästi ennakkoon Corego shopista >> 
Kilpailun virallisen katsojaoppaan löydät täältä >>

Kuva: Taneli Niinimäki / AKK
Teksti: Ralli SM / Viestintä