RSJM tarjosi reilusti juonenkäänteitä Länsirannikon Rallissa

Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan kauden 2022 kolmas osakilpailu ajettiin lauantaina 14.5. Turussa Länsirannikon Rallin merkeissä. Lähtökohtana sekä junioreissa että nuorissa oli tilanne, jossa sarjajohtajat olivat napanneet luokkansa voiton molemmissa talviosakilpailuissa.

Junioreissa johtajan viitta harteillaan starttasi Mäntyharjun MK:n Miko Jalava Toyota Corolla GT:llä, nuorissa vastaavasti Keski-Karjalan UA:n 15-vuotias Ville Vatanen Peugeot 206:lla. Kilpailusta muodostui lopulta kaikkineen hyvin jännittävä, ilman draamaa ei olisi sankareitakaan.

Sarjassa pisteitä jaetaan luokittain ja luokan lähtijämäärän kasvaessa voi siitä saada pistepottiin extrapisteitä. Junioreissa kilpailijamääriltään isoimmat luokat talvella olivat RSJM1- ja RSJM4-luokka, molemmista talven osakilpailuista luokkien voittaja on näissä kerännyt 3 lisäpistettä per kilpailu luokan voitolla. Turussa molempien luokkien osallistujamäärä jäi yhtä autoa vajaaksi, joten tarjolla olisi vain 2 lisäpistettä. Kauden lopussa yksikin piste voi olla ratkaiseva.

Länsirannikon Ralli käynnistyi juniorien osalta tutulla kaavalla, Miko Jalava otti ohjat heti alussa ja täräytti neljällä pohja-ajalla itsensä reilun puolentoista minuutin johtoon RSJM4-luokassa. 

Kakkossijasta kamppailtiin kolmen autokunnan voimin, jotka olivat 0,4 sekunnin sisällä toisistaan. Päivän viides erikoiskoe päätti Jalavan matkan totaalisen konerikon iskiessä.

– Kone hajosi totaalisesti. Huomattiin, että koneessa oli häikkää kakkosen jälkeen väännön puutteesta. En osannut ennustaa, että lohkoon tulisi reikä tämän seurauksena. Kilpailun aikana olin tyytyväinen ajooni kakkospätkää lukuun ottamatta, kertasi Jalava tapahtumia.

Luokan voitosta kamppailua jatkoivat Luumäen UA:n Tomi Sorsa, Lahden UA:n Henri Timonen, sekä Salon UA:n Jere Kaakinen. Ennen viimeistä erikoiskoetta BMW 325:lla ajava Tomi Sorsa johti, vain 2,3 sekunnin päässä vaani Henri Timonen Honda Civic Type R:llä, josta 0,8 sekunnin päässä Jere Kaakinen BMW 325:llaan. Kolmikosta selkeästi parhaiten viimeisellä onnistui Timonen, joka nousi voittoon 6,7 sekunnin erolla Jere Kaakiseen, josta kolmanneksi tippunut Tomi Sorsa puolestaan jäi lopulta 2 sekuntia.

Henri Timonen, Jussi Syväranta ja Honda Civic Type R. Kuva: Marko Kyöstilä/AKK.

Timonen vastasi samalla päivän nopeimmasta loppuajasta kaikki juniorit huomioiden ja tarrasi itsensä mukaan mitalitaistoihin. Nelosluokan kuljettajat Jalava ja Timonen ovat nyt tasapisteissä sarjan kolmosina. Jalava on kuitenkin voittojen määrällä niskan päällä.

– Tätä on odotettu, että jossain vaiheessa jotain pitää voittaa ja nyt se tuli. Auto toimi hienosti ja pätkät oli hyviä, viimeinen erityisesti miellytti. Sitä ei tällä autolla varmasti paljoa kovempaa pääsisi, summasi Timonen maalissa voittoaan.

RSJM3-luokassa Jurvan UA:n Tuukka-Matias Kivioja kiihdytti karkuun muilta heti alussa eikä asemistaan luopunut. Voitto heltisi reilulla marginaalilla ennen talvikisat vienyttä Nilsiän UA:n Topi Kärkeä, joka nousi nyt sarjapisteissä kolmospaikalta toiseksi. 

– Kahden keskeytyksen jälkeen kisa meni hyvin ja oli kiva päästä maaliin. Saatiin kokemusta uudesta autosta ja tulos oli hyvä, kertoi Kivioja.

Tuukka-Matias Kivioja, Juha Heinonen ja Ford Fiesta Rally4. Kuva: MArko Kyöstilä/AKK.

RSJM1-luokassa heti alussa kolmen kopla karkasi muilta, johdossa Jonny Söderström (RUFAK), ennen Turun UA:n Ville Aromaata ja Mäntsälän MK:n Nuutti Korhosta. Päivän neljännellä Aromaa runttasi kärkeen. Johtomarginaali Söderströmiin oli nyt 0,8 sekuntia, Korhonen puolestaan jäi nyt kärkikaksikosta, kamppailu muuttui kahden kaupaksi. Söderström nokitti takaisin kärkeen heti seuraavalla, mutta Aromaa oli hyvin kannassa vielä toiseksi viimeisenkin pätkän jälkeen.

Viimeiselle startattaisiin Söderstömin 2,3 sekunnin johtoasemassa. Saukonojan erikoiskokeella tapahtui ratkaisu, Aromaa taikoi työkalupakistaan vielä kanttisalvaa ja tuloksena oli luokan voitto 2,3 sekunnilla Söderströmiin.

– Aika sanattomaksi tässä kaikkensa antaneena menee, kotikisasta voitto, niin monesti aiemmin on täällä ollut vastoinkäymisiä. Ei tässä nyt ole vaihtoehtoja kuin suunnata Pohjanmaalle voitto tavoitteena, kertoi sarjan pistejohtoon siirtynyt Aromaa huojentuneena maalissa.

Ville Aromaa, kartanlukija Nico Koppe ja Volkswagen Polo GTI. Kuva: Marko Kyöstilä/AKK.

Nuorissa kilpailu alkoi käsikirjoituksen mukaan, Vatanen otti muilta luulot pois heti avauksessa ja ajoi pohjat ennen Ford Fiesta-kaksikkoa Mäntyharjun MK:n Joonas Ojalaa ja pistekakkosena ollutta Ahveniston AU:n Aatu Hakalehtoa.

Päivän edetessä voitiin todeta, että Hakalehto ei taipunut kehän köysiin vaan ponnisti vauhdilla takaisin taistoon ja ajoi peräti neljät pohjat perätysten. Tämän myötä 15-vuotias hämeenlinnalainen oli noussut johtoasemaan 2,3 sekuntia Vatasen edelle. Jotta käsikirjoitus pysyisi juonikkaana, oli siellä varattuna Hakalehdolle yllätys, toiseksi viimeisellä rytisi tanner.

– Yksi mutka kaiken muuttaa voi, piiru liikaa kyytiä ja ulos. Kaatuminen saatiin sentään pelastettua vain ulosajoksi. Nyt ajettiin ensi kertaa ihan oikeasti voitosta, joten ei tässä ole syytä jäädä tuleen makaamaan, tulta päin, tiivisti Hakalehto pahimman pettymyksen laannuttua.

Vatanen otti siis lopulta kauden kolmannen voittonsa 37 sekunnin erolla Ojalaan, kolmanneksi ajoi tasaista kauttaan jatkava Ekenäs-Tammisaaren MK/UA:n Raoul Dahlqvist. Ojala nousi nyt pisteissä toiseksi, Dahlqvist jatkaa kolmantena, Hakalehto sen sijaan putosi nyt pistetaulukon neloseksi.

– Viikonloppu meni hyvin, tiet oli hienot ja vauhdikkaat. Renkaat toimi ja kesti hyvin, kaikkiaan ei mitään ongelmia. Paikoitellen tultiin melko tien täydeltä ja saattoi joku tilannekin olla mutta nehän kuuluu lajin luonteeseen. Harmi että Hakalehto kompastui loppuvaiheessa, kertoi Vatanen maalissa.

Ville Vatanen, kartanlukija Sami Vatanen ja Peugeot 206. Kuva: MArko Kyöstilä/AKK.

Sarja jatkuu SM Pohjanmaa Rallissa Seinäjoella viikkoa ennen juhannusta 17.-18.6. 

Lue lisää sarjasta >>
Junioreiden kuvagalleria >>

Tulokset: SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli

RSJM1
1. Ville Aromaa 
2. Jonny Söderström +2,3
3. Nuutti Korhonen +26,3

RSJM3 
1. Tuukka-Matias Kivioja 
2. Topi Kärki +1:43,5
3. Tino Nikkanen +1:53,2

RSJM4
1. Henri Timonen
2. Jere Kaakinen +6,7
3. Tomi Sorsa +8,7

Nuorten SM
1. Ville Vatanen 
2. Joonas Ojala +37,0
3. Raoul Dahlqvist +1:12,2

Kaikki tulokset >>

Pistetilanne: 3/6 osakilpailua

RSJM
1. Ville Aromaa 49p
2. Topi Kärki 42p 
3. Miko Jalava 36p 

Nuorten SM
1. Ville Vatanen 54p
2. Joonas Ojala 30p
3. Raoul Dahlqvist 28p 

Teksti: Ralli SM / Viestintä
Kuvat: Marko Kyöstilä / AKK