SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli oli menestys – ”Reitti oli onnistunut kilpailijoiden näkövinkkelistä”

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna 28.-29.5 Varsinais-Suomessa ajettu SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli keräsi positiivista palautetta erityisesti perjantain asfalttierikoiskokeista. Sää suosi 123 ralliin lähtenyttä autokuntaa. Koronavirusrajoitusten vuoksi ilman yleisöä ajetun kilpailun YouTube-livelähetyksen laadukas tuotanto keräsi myös kiitoksia.

Kaksipäiväinen SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli ajettiin Liedon, Maskun, Nousiaisten, Paimion, Ruskon, Salon ja Sauvon kuntien alueella ja kilpailun keskuksena toimi Liedon Avanti. Ralliin osallistui yhteensä 123 autokuntaa. Kilpailu toimi Rallin SM-sarjan kolmantena osakilpailuna sekä Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan ja Rallin Nuorten Suomenmestaruussarjan toisena osakilpailuna. Ralli ajettiin kokonaan ilman yleisöä Lounais-Suomen Aluehallintoviranomaisen ohjeistuksen mukaisesti.

SM-sarjan kuninkuusluokan SM1:n ja samalla yleiskilpailun voittivat Mikko Heikkilä ja kartanlukija Topi Luhtinen. Toiseksi sijoittuivat SM-sarjan pistekärkeen nousseet Teemu Asunmaa ja Marko Salminen ja kolmanneksi Emil Lindholm ja Reeta Hämäläinen. SM2-luokan voittivat Jaro Kinnunen ja Tuukka Shemeikka. SM3-luokassa korkeimmalle korokkeelle nousivat Lauri Joona kartanlukijansa Ari Koposen kanssa ja SM4-luokassa voittoa juhlivat Juho Koski-Lammi ja Arttu Vastamäki. Suomi-Cupissa voittajaksi ajoi Teemu Kiiski. Nuorissa voiton nappasi Tuukka Kauppinen ja Junioreissa Riku Koski.

Sää suosi kilpailijoita auringon paistaessa ja lämpötilan kohotessa kahdenkymmenen lämpöasteen tienoille. Kilpailua edeltävänä päivänä reitin yli pyyhkäissyt sadealue toisaalta rajoitti lauantain soraerikoiskokeiden pölyisyyttä. Kilpailun viimeinen erikoiskoe, 1,93 kilometrin pituinen huoltoalueen ympärille suunniteltu Avanti jouduttiin kuitenkin perumaan turvallisuussyistä ja ajamaan siirtymänä. Perjantaina kilpailuun lähteneille SM-sarjan osallistujille SM Mad-Croc Länsirannikon Rallin loppupituudeksi muodostui 99,68 kilometriä ja lauantaina kilpailun alottaneille junioreille ja nuorille 76,4 kilometriä.

SM Mad-Croc Länsirannikon Rallin erikoisuutena pidettiin perjantain kolmea, täysin kestopäällysteellä ajettua erikoiskoetta. Nopeat asfalttierikoiskokeet aiheuttivat spekulaatioita ja vaativat kuljettajilta erityistä valmistautumista, sillä 23,82 kilometrinen täysin asfaltoitu reitti on Suomessa todella harvinaista, ja monilla kilpailijoilla ei ollut asfalttikokemusta kilpa-autolla lainkaan. Asfalttierikoiskokeet saivat osakseen paljon kiitosta kilpailijoilta.              

– Ensi kertaa kunnolla asfaltilla ja toivon että pääsisi uudestaan vetämään. Todella hauskaa! Luonnehti rallin voittanut Mikko Heikkilä.

Myös soraerikoiskokeet saivat paljon kiitosta hyväkuntoisista ja nopeavauhtisista teistä. Erikoiskokeiden toisistaan eroava luonne oli kuljettajien mieleen. Keskinopeus yleiskilpailun voittaneella Heikkilällä oli R5-luokan autolla 120,7 kilometriä tunnissa.

Kilpailunjohtaja Mika Hurula yhtyi kuljettajien näkemykseen positiivisesta reitistä.

-Perjantain asfalttiosuuksien osalta oli vähän epäilyä ennen kilpailua, mutta hyvää palautetta tuli suurelta osalta kuljettajista. Myös soraerikoiskokeista tuli positiivista palautetta ja reitti oli onnistunut kilpailijoiden näkövinkkelistä.

Kilpailu ajettiin ilman yleisöä koronavirusohjeistuksien mukaisesti. Rallia pystyi seuraamaan YouTubesta livelähetyksen muodossa. Livelähetys keräsi rallifaneja ympäri Suomea ja toteutus onnistui ilman suurempia teknisiä ongelmia.

-Etuauton ajaessa erikoiskokeen läpi ei yleisöä näkynyt. Joitain yksittäisiä katsojia oli kuulemma livahtanut reitin varrelle, mutta suurin osa noudatti ohjeistuksia ja seurasi loistavasti tuotetun ja onnistuneen livelähetyksen kautta. Saimme nähdä jopa yhden kaadon livenä! Hurula naurahtaa.

Kaksipäiväisen ja 13-erikoiskokeisen kilpailun järjestäminen vaati järjestäjiltä paljon aikaa ja vaivaa. Kilpailua edeltäneen päivän rankkasade helpotti lauantain erikoiskokeiden pölyisyyttä, mutta toi mukanaan uuden ongelman kilpailun järjestäjille.

-Viikonloppu oli järjestäjillä kiireinen. Rankkasade ennen kilpailua aiheutti huoltoparkille lisätöitä hiekkakentän tulviessa, mutta saimme huoltoalueen sopivaan kuntoon juuri ennen kilpailijoiden saapumista. Jouduimme imemään imuautolla vettä, mikä oli minulle ennen kuulumatonta ja oli omiaan lisäämään järjestäjien työtaakkaa. Iso kiitos varikkopäällikölle Janne Himbergille hänen organisoiman kentän kuivauksen johdosta sekä muille kuivauksessa mukana olleille tahoille, Hurula kiitteli.

Kilpailu ei olisi onnistunut ilman suurta ponnistusta yhteistyökumppaneilta. Lisäksi Hurula tahtoo kiittää kaikkia talkoolaisia, jotka osallistuivat rallin toteutukseen.

-Todella iso kiitos kaikille yhteistyökumppaneille. Erityiskiitokset pääyhteistyökumppanillemme Mad-Crocille sekä Liedon kunnalle heidän tarjoamastaa tuesta. Lisäksi haluan välittää kiitokset Ramirentille, DecoWorksille, Turun Auto-Centerille, V-Wauhtipisteelle sekä erikoiskokeiden yhteistyökumppaneille. Kiitoksia myös autourheilun yhteistyöseuroille erikoiskokeiden järjestämisestä, Turun Urheiluautoilijoiden talkooväelle sekä muille talkoolaisille. Myös reitin varrella asuneet ja muut rallista kiinnostuneet ilmoittautuivat vapaaehtoisiksi toteuttamaan parasta mahdollista rallia.

Teksti: Juho Koski / SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli -tiedotus
Kuva: Toni Ollikainen / AKK